fallback

Мъск представи първия готов тунел на Boring Company

Обещаните безплатни превози обаче така и не бяха предложени

12:37 | 19.12.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Милиардерът предприемач Илон Мъск се появи пред медиите, за да представи първия тунел, завършен от компанията за подземни превози, която той създаде преди две години с амбицията да се справи с прочутия трафик в Лос Анджелис, предава Ройтерс.

Но противно на обещанията отпреди няколко месеца безплатните превози не бяха включени в голямото откриване.

В рамките на 30-минутната презентация Мъск описа новоизградения тунелен сегмент, който е с дължина 1,83 км. Той го описа като пробив в евтината технология, използвана от неговата Boring Company.

Мъск рекламира тунела като първа стъпка към изграждането високоскоростна подземна мрежа, която може да премести трафика под улиците на втория по големина град в САЩ. Скоростта на влака е до 150 мили в час, но пред финализирането на проекта стои доста дълъг път.

Новият тунел е изкопан под пътека и не преминава през Лос Анджелис, а под малката прилежаща община Хоторн, където са базирани две от компаниите на Мъск - Boring Company и SpaceX.

Мъск, който е по-известен като ръководител на производителя на електромобили Tesla, се насочи към транспортния проект, след като през декември 2016 г. се оплака в Twitter, че трафикът в Лос Анджелис “го побърква”, след което обеща, че ще направи нещо по въпроса.

През май компанията даде възможност за предварително разглеждане на тунела под Хоторн, публикувайки видео, заснето с камера, пътуваща по дължина в цилиндричния проход, който е с диаметър 3,7 метра.

Сега Мъск обяви, че цената на завършения сегмент е около 10 млн. долара, включително разходите за изкопни работи, вътрешна инфраструктура, осветление, вентилация, системи за безопасност, комуникации и други.

За сравнение, по думите му, копаенето на една миля от тунел по “традиционните” инженерни методи струва до 1 млрд. долара и отнема три до шест месеца да бъде завършен.

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 07.09.22 г.
fallback